Nelius - traditionelle sibiriske katte

Historie

Den sibiriske kat eller den sibiriske skovkat er er en katterace, der har eksisteret i århundreder blandt de sibiriske nomader, jægere og fiskere på det store russiske landområde, og den er utvivlsom blevet udviklet ved at de stærkeste og mest robuste dyr med gen for langhår har overlevet i det strenge sibiriske klima. På samme måde som de andre skovkatte, den norske skovkat og maine coon katten, er udviklet i andre dele af verden.
Der eksisterer flere teorier vedrørende den sibiriske kat og racens udvikling, men det er sikkert at katten har været et populært og nyttigt dyr i Rusland, og det forekommer troligt at bønderne tog den med sig ved udvandringen til Sibirien i 1600-tallet. I det barske klima i Sibirien, hvor der ikke blev drevet landbrug, men hvor menneskene var nomader, der ernærede sig som jægere og fiskere, var der ikke brug for kattene som nyttedyr til at fange mus og rotter. Kattene var der simpelthen som husdyr, der flyttede med menneskene rundt på de store vidder. Her har kattene tilpasset sig det barske klima og det vilde liv ved bopladserne. Og i disse barske omgivelser, og gennem parringer med lokale vildtlevende katte, har kattene udvikle sig til en naturlig, sund og stærk katterace med en halvlang, tæt og vandafvisende pels, så den kunne modstå det barske klima. At kattene så samtidig var intilligente, opfindsomme og uafhængige, samtidig med at de også var gode, venlige og sociale dyr, som gerne ville være hvor menneskene var, har blot gjort dem mere værdsatte.
Katteracen "sibirisk kat" har ikke eksisteret i mere end ca. 30 - 40 år, før da var den i litteraturen kendt som "Bukharian i Rusland", og er beskrevet fra adskillige rejser gennem det store russiske land. Hvorfor navnet er blevet ændret til "sibirisk kat" vides ikke, men måske skyldes det et ønske om at fortælle, hvor denne vidunderlige kat stammer fra?
Det moderne opdræt af sibirisk kat er startet i 1980’erne i Rusland, hvor racen blev godkendt i flere registre. I begyndelsen af 1990’erne kom racen til USA og senere i årtiet begyndte også opdræt flere steder i Europa. Racen er nu godkendt af alle de store katteorganisationer, men er stadig en ny race inden for katteopdræt.
En mere detaljeret artikel om den sibiriske kats historie kan læses i PawPeds
Katteri Nelius | Kildevænget 19, Svogerslev, DK-4000 Roskilde - Denmark | Tlf.: +45 41599060 | lise@nelius.dk