Nelius - traditionelle sibiriske katte

Kattehave

Der kan være rigtig mange årsager til at man ønsker, at ens kat ikke skal gå frit. For mig er de vigtigste årsager:

  • Ingen risiko for påkørsel af katten.
  • Ingen risiko for territoriale slåskampe med nabolagets andre katte.
  • Katten bliver ikke smittet med diverse sygdomme.
  • Ingen nabostridigheder p.gr.a at katten færdes på naboens grund.
  • Katten kan komme ud og få frisk luft og oplevelser.
  • Jeg kan altid være rolig – jeg ved, hvor min kat er.

Mange mennesker er af den opfattelse, at det er synd for katten at begrænse dens frihed – men er det ikke værre, at dens mennesker ikke passer på den? Og hvis den aldrig har kendt andet, og der i øvrigt er beskæftigelse og udfordringer inden for indhegningen, så vil den leve et fantastisk katteliv under beskyttede forhold.

Mange mener også, at man ikke kan hegne, så en kat ikke kan komme ud. Men det er ikke rigtigt, det heller ikke svært. Der er blot nogle få ting, man skal være opmærksom på, når indhegningen etableres , og man kan vælge enten at kattesikre et mindre område af haven som voliere /katte-løbegård, eller man kan vælge at indhegne hele haven.

En kattesikring af haven kan udføres som plankeværk eller som trådhegn. Vigtigt er det, uanset om der vælges det ene eller det endet, at der sikres ned i jorden og foroven, således at katten hverken kan komme under eller over hegnet. Dette gøres ved at grave nethegn c 10 cm ned i jorden og ved foroven at montere skråstivere ind i haven / indhegningen med net på, så katten ikke kan kravle op og ud.

Evt. kan man sætte strømførende tråd øverst, men til katte med megen pels, som de sibiriske katte har, kræver det et kraftigt elhegn, idet pelsen ellers virker isolerende for strømmen, som så ikke har nogen effekt.

I forbindelse med etablering af kattehegn ved eksisterende hæk, kan hækken klippes langt ind på den side, hvor der skal opsættes hegn, og der kan så sættes stolper i jorden tæt inde i hækken og sættes trådhegn på. Efter et år vil hækken være vokset ud gennem hegnet og have kamufleret det. Som alternativ til stolper kan anvendes 1” vandrør, som man kan få smeden til at bøje helt ens foroven. Det er en meget pæn løsning, men her er det nødvendigt at støbe rørerne fast, for at hegnet skal stå stabilt.

Her ses billeder fra min egen have, hvor indhegningen er lavet på hele tre forskellige - og ikke lige kønne – måder. Men alle er lige effektive.

Kattenes have

 

ForhaveHaven foran huset er ikke kattesikret, og den er derfor adskildt fra baghaven med låge, således at kattene ikke kan koomme derud. 

 

 

 

 

kattesikret baghaveKattesikret baghave

 

 

 

 

 

 

kattesikret baghave

 Kattesikret baghave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kattesikret baghaveKlatretræ med siddepladser i en beskåret thuja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalje i kattesikret baghave

Detalje i kattesikret baghave. Der sidder hønsenet så hegnet er lukket af.

 

 

 

 

 

 

Detalje i kattesikret baghaveDetalje i kattesikret baghave. Her er sat delfinhegn på bøjede tentorpæle 

 

 

 

 

 

 

Detalje i kattesikret baghaveDetalje i kattesikret baghave. anet rundt om ræ, således at kattene ikke kan kravle op i træet - og ud over hegnet.

 

 

 

 

 

 

Detalje i kattesikret baghaveDetalje i kattesikret baghave

 

 

 

 

 

 

Overdækket løbegård i forbindelse med baghavenOverdækket løbegård i forbindelse med baghaven

 

 

 

 

 
Katteri Nelius | Kildevænget 19, Svogerslev, DK-4000 Roskilde - Denmark | Tlf.: +45 41599060 | lise@nelius.dk